Ахелой

На брега на големия Бургаски залив е разположен и град Ахелой. Малкото градче се намира южно от град Несебър по поречието на едноименната река Ахелой. Едни от най-големите туристически курорти по българското черноморие - Слънчев Бряг и Несебър, са съвсем близо, на 6 км. Само на 3 км пък е курортното селище Равда.

Етимологията на името на града ни отвежда до тракийските корени. В езика, който са говорели тези наши древни предци думата „ахел“ означава „вода, воден“. Старо име на селището е гръцкото Чимос, което е побългарено на Чимово през 1934 г. През 1960 г. името е сменено на сегашното Ахелой и по този начин черноморското градче се връща отново към първоначалното си древно название, заимствано от името на реката.

Разположен съвсем близко до брега на Черно Море и големите туристически комплекси Слънчев бряг, Св. Влас, несебър, Созопол, Поморие Ахелой става все по атрактивно място за туризъм. Все още градчето спада към спокойните места за летен отдих, като остава в страни от шумните модерни курорти. Много от крайбрежните парцели обаче са изкупени от фирми, с цел строителство на жилищни апартаменти и строителство на туристически хотели.

Плажната ивица на Ахелой започваща от къмпинг Ахелой и продължаваща до Поморие. В Ахелой има изградено яхтено пристанище, което е подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти. Непретенциозният курорт предлага всички плажни удоволствия за удобството на своите гости - водни колелета, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове. Южно от главния плаж се намира едноименният къмпинг, който също разполага с невероятно красива, макар и по-малка плажна ивица.

Днес в централната част на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета. Започнато е строителство на исторически комплекс „Ахелой-917” в местността Стролата. Той ще бъде разположен върху 8 дка, като ще включва стени, бойници и църква.

Историческата справка говори за славното минало на град Ахелой. Тук, край едноименната река на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия (днешен Несебър) и поемат на югозапад, където в землището на днешното с. Ахелой при река Ахелой се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа.

Армията на Византия претърпява пълен разгром и оставя хиляди жертви в битката при реката край град Ахелой. Византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници. Това е най-голямата битка за средновековна Европа. В нея са участвали 60 000 българи срещу 62 000 византийци.

На бойното поле намират своята смърт 35 000 българи и 60 000 византийци. Битката е била на път да бъде изгубена, но тогава, противно на всякакви традиции, самият цар влиза в боя и с това повдига бойния дух на българите и довежда битката до успешен край. Византийската войска е обърната в бяг и е преследвана чак до стените на Месембрия, откъдето оцелелите византийци се спасяват, панически товарейки се на военните си кораби на път за Константинопол.

До средата на 20 век е била запазена част от Римски път Виа Понтика свързващ древните градове Месембрия и Анхиало. Минавал е в близост до днешния хотел Косара и римската крепост Чим. Бил е изграден от каменна макадамова настилка. Римското укрепление се е намирало в района на Пречиствателна станция-Ахелой, а в прилежащите й земи и днес още излизат камъни от крепостта. В района на върха на каменната кариера (част от възвишение Стролата) се е намирала и римска наблюдателна кула.