Синеморец

В община Царево е разположено прекрасното курортно селища Синеморец. Селото е разположено върху полуостров, южно от устието на Велека и на 5 км на юг от Ахтопол. Селцето е разположено на полуостров, южно от устието на река Велека, която е най – голямата река в Странджа. Съвсем близо е и границата с Турция. Днешното име Синеморец е буквален превод от гръцкото „галаза“ - „небесносиньо“. Сегашното си име селището получава през 1934 г.До преди това то е известно като Каландзой, Галанджа, Каланджа.

Първите писмени сведения за населено място в района на днешния Синеморец датират от 1498 г. Църквата в Синеморец е с патрон „Свети Георги“ и тук има интересна икона „Свети Модест“. Покровителят на земеделците и овчарите е изобразен между две дървета над орач с Волове, овчар със стадо, кон и бивол.

Впрегатните животни и дърветата са намерили място, защото тукашните обитатели са се занимавали с превозване на дървен материал. Това се споменава и от Броняр, според който в 1786 г. Каланджа имала 17 къщи. Те са останали, вероятно след поредното изселване към вътрешността на Странджа, предизвикано от нападенията на лазите - кавказките пирати, за които се говори в местните предания.

След Освобождението през 1878 г. Синеморец остава в границите на Турция, след което отново се връща в пределите на България с Балканската война. Тук се заселват българи, повечето от село Блаца, което днес е в пределите на Турция. Основният поминък на населението бил земеделие, скотовъдство и въглищарство. Според данни от 1914 г. в района на Синеморец е имало 190 000 дка гори. През 1926 г в селото имало 59 къщи и 260 жители, от които 174 преселници главно от Блаца.

Северно от село Синеморец е разположено устието на река Велека, пред което има широк залив. Естуара на реката образува красива пясъчна коса при вливането си, която представлява плажна ивица „Косата“ или северния плаж на Синеморец. Североизточно от селото се намират залива „Свети Яни“, където има рибарски пристан и скалистата местност „Корабите“, за която има легенда, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби.

Източно от Синеморец, във високата част на полуострова е местността „Поляните“, застроена с нови хотели. Южно от нея е залив „Бутамята“ (Потамя) - южния плаж на Синеморец. На юг от Бутамята се стига до залива с красив плаж „Липите“, местност „Каньона“, където са характерните скални образувания „Скалата на Сизиф“ и „Пещерата на гълъбите“ и „Разделената канара“, нос Листи и залива „Листи“. Територията южно от Синеморец до село Резово представлява защитена местност „Силистар“. Местността е крайбрежна влажна зона със запазена типична лонгозна гора.

Курортното селище Синеморец днес е едно приятно и спокойно място за летни ваканции, като тук липсват шумът и суматохата на големите ни морски курорти, намиращи се в непосредствена близост. Плажната ивица тук се състои от 4 плажа. Северният, известен като „Устието”се отличава с голямата си красота и чистота на пясъка. На юг се редуват прекрасни скали, след които са девствените пясъци на плажа „Липите”, заобиколени от живописни гъсти гори. Най – близо до турската граница пък е южният плаж, известен като „Силистар”.