Приморско

Прекрасната природа, историческите и културните забележителности, приятният климат и лазурното море в съчетание с всички удобства на модерен морски курортен комплекс правят Приморско една от най-предпочитаните дестинации за летни ваканции и почивка по българското черноморие.

Община Приморско и едноименният й административен център се намират в Югоизточна България, като са част от област Бургас. Съвсем близо са разположени малките курортни комплекси Царево и Созопол. Приморско отдавна е обикнато от българите курортно градче, но сред чуждестранните туристи в нашата страна то също е сред челните позиции по предпочитание.

Градът е разположен на мястото, където склоновете на Странджа планина достигат водите на Черно море. Това е основната причина за красивата природа в района, която в съчетание със сливащият се умереноконтинентален и средиземноморски климат да гарантира „безоблачната” ви почивка.

Съвременният град Приморско стои върху земи, които са били населени още в древността. Завещанието от минали цивилизации днес все още може да се усети в района на градчето. Цялото крайбрежие около Приморско е осеяно с руините на древни и велики градове, датиращи още преди 3-тото столетие пр. н. е. Най-дълго просъществувалото населено място в района се нарича Ранули, а неговите руини стоят достолепно на хълма, наречен днес „Вълчаново кале“. Площта, която днес обграждат крепостните стени е около 30 дка. Според историците това е една от най-големите крепости - градове в България. В средновековието е бил областен център. Много често по брега могат да се намерят изхвърляни от морето парчета от древни керамични съдове.

Изключителна археологическа забележителност беше открита през 2003 г. в Приморско. Древното тракийско светилище Беглик Таш се счита за най-ранното, открито до сега тракийско магелитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежие. Откритията на археолозите изведоха на бял свят големи скални късове, които са обработени от човешка ръка и са подредени в уникални форми.

Това тракийско светилище се свързва се с култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото посвещение и обезсмъртяването на Хероя. Огромният каменен блок с 12 м височина и 9 м ширина стои на това място то от близо 5 000 г. Според археолозите светилището е било разрушено при идването на първите християни през 400-ата година. Днес светилището е разположено на високо място с гледка към целия залив, непосредствено над резиденцията на Тодор Живков.

Сред природните забележителности на Приморско са Пасъчни дюни-Перла. Те са разположени в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица и представляват едни от най-добре запазените дюни по нашето Черноморие. Около и по високите дюни (някои достигат до височина 19 м) живеят над 80 растителни вида, като 14 от тях са включени в Червената книга на България. Голямо е разнообразието и от безгръбначни животни, редки и застрашени видове земноводни, влечуги и бозайници.

В живописната територия на община Приморско се намират и природните резервати "Водни лилии" и "Ропотамо". Резерват "Ропотамо" е с площ 1 000 ха и се простира около двата бряга на река Ропотамо. Уникалността на това място се дължи най-вече на красивите лонгозни гои и плаващите по речните води водни лилии. Колкото повече се приближава до морето, бреговете са обвити от гъста зеленина. Така се очертава най-красивата част на реката - лиманът, заобиколен от гори, зелени хълмове и пясъчни дюни.

"Маслен нос" е друга интересна природна забележителност в Приморско. Това е най-източната точка на Странджа и е трети по големина нос на българското черноморие. Характерните му стръмни склонове му придават недостъпен вид. В миналото тук много кораби са се разбивали в острите му скали. Тъй като товарът на повечето от тях били амфори със зехтин, това място било кръстено "Маслен нос".

Приморско предлага и задължителните за всеки съвременен курортен комплекс удобства и места за развлечение. В последните години бе изграден ултрамодерен аква-парк. В неговите рамки е изградена и най-голямата и модерна спортна зала в България, разполагаща с 1000 седящи места. Тя е оборудвана с най-съвременна аудио-визуална техника, мултимедия, пресцентър. Тя е подходяща за състезание по хандбал, тенис, волейбол, футбол, баскетбол и танци.