Сарафово

Заради модерната си инфраструктура, шикозните къщи, разположени сред многото зеленина и приятни градини наричат често Сарафово Бургаския Бевърли Хилс или Ориндж Каунти. Сарафово е квартал на най-големия югоизточен град В България – Бургас, а тузарските му наименования идват от факта, че Сарафово е предпочитано място за живеене на много от по-заможните хора на града. В бургаския квартал също така са устроили своите домове и доста чужденци, които живеят тук целогодишно.

Квартал Сарафово се намира на 10 км. от центъра на Бургас. Благоприятно за популярността и все повечето туристически посещения в тази бургаска зона са благоприятствани от голямата близост на Сарафово с красиви и популярни черноморски курорти като Поморие, което отстои на 7 км, Несебър и Слънчев бряг, който се намира на 25 км. До тези курортни комплекси по родното черноморие има отлични пътни връзки. Сарафово притежава удобни транспортни връзки, като през 20 минути има автобуси до другите квартали и центъра на Бургас, а през 1 час и до Поморие и Слънчев бряг. Туристическият поток в Сарафово до голяма степен се дължи и на голямата близост на курорта до летище Бургас, което се намира на по-малко от километър от квартала.

В съчетание с тези фактори, заедно с мекия климат и природната красота на района, днес Сарафово подслонява повече от 14-15 хиляди туристи всеки летен сезон, като населението му е около 4000. Този бургаски квартал е като същинско райско кътче. Разположен е на хълм на самия бряг на Черно море, от където се открива красива гледка към целия Бургаски залив, Бургас, Созопол, Поморие и планинските възвишения на Странджа планина.

Сарафово се превръща в квартал на Бургас с решение от 12.11.1987 г . Историята на селището започва през ннначалото на миналия век - в периода 1912 - 1922 г., когато тук се заселват бежанци от Одринска Тракия.

От 28.08.1922 г., селището получава статут на самостоятелна единица, в рамките на Поморийска околия, като през 1929 г. получава днешното си наименование на името на инж. Сарафов. Според него още при първия му оглед на местността са забелязани всички преимущества на бъдещото селище - от едната страна е мерата и черноземните почви, а от другата страна морето. Учудващо е, че 40-50 години преди реалното развитие на туризма инж. Сарафов е предвиждал новосъздаденото селище в бъдеще да стане туристически курорт и проектирал отлична инфраструктура на Сарафово - широки и прави улици и тротоари, няколко градински парка и училище.

Днес Сарафово не спира да се развива в инфраструктурно отношение. Непрекъснато се строят нови заведения, жилищни домове и обществени пространства като паркове, градини, зони за спорт и отдих. Наскоро е удобрен и мащабен проект за изграждане на изцяло обновен крайбрежен парк на Сарафово. Предвижда се в близките години да се изгради солидна модерна база, която да превърне курортното селище в още по-атрактивна дестинация за летни почивки. В рамките на парка ще се изградят амфитеатър, универсално и голф игрище, зелени алеи, открити съоръжения, спа център, дискотеки и заведения. Ще бъде построен спортно възстановителен и СПА център, където ще се практикуват кало- и луго- лечение, водолечение, различни терапии и други процедури. В стръмната брегова зона ще се появят нови дискотека, ресторант и кафе.

Залегналият в проекта амфитеатър е една атракциите както за местните хора, така и за туристите. Освен театрални представления, на сцената там ще могат да се провеждат празненства, чествания, танцови спектакли и курсове по танци. Детския сектор е планиран като система от площадки свързани с напречни и надлъжни връзки, непосредствено до главната алея. Под тази зона е проектирана мини-конна база за разходки с понита. В югозападната част на приморския парк е проектирана втора спортно-атракционна зона за по-големите с площадки за спортове със състезателен и развлекателен характер, рампи за скейтбордове и байкове, миниголф игрище, универсално спортно игрище.

Пешеходният подход от Бургас е оформен чрез строителството на различни сгради като кафене, ресторант и дискотека с покривни тераси, аквапарк. В тази част на парка е обособена и зона за рибарите, като и рибна борса, като е предвидено пристанище за малки плавателни съдове и лодкостоянки между прилежащите буни. Планирана е велосипедната алея , успоредна на крайбрежната алея.

Така в близките няколко години със значителна част средства по различни оперативни програми на ЕС ще бъде изграден морският парк на Сарафово върху 142 декара крайбрежна площ. Целият проект ще се изгражда на етапи и освен с европари ще се подпомага и с пари от общинския бюджет. Проектът ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Рибарство и аквакултури“, а част от средства ще отидат за изграждането на закритата лодкостоянка.

В момента плажната ивица в Сарафово е дълъга 4 километра. Пясъкът е фин и по своето съдържание много прилича на този на плажа в Поморие. На места е почти черен с богат състав на желязо, манган и магнезий. Той поглъща слънчевите лъчи, нагрява се бързо и има лечебни свойства. Поради разположението си на Бургаския залив водата е приятна за къпане до месец октомври, а морското дъно е полегато и е удобно за начинаещи плувци и деца.

Тук прибоят е малък, а ветровете създават условията, подходящи за практикуване на уинд сърф и кайтсърф а също така и за делтапланеризъм. Сарафово се счита за едно от най-добрите места за кайт сърфинг по южното ни Черноморие. Дългият сарафовски плаж и съседните му плажове като този до Атанасовското езеро също като топлото време и ветровете са благоприятни предпоставки все повече любители на спорта да посещават залива на Сарафово.

Сред забележителностите, които могат да се видят в местността на Сарафово е Природен резерват "Атанасовско езеро", разположен на 3 км от Сарафово. Тази защитена територия представлява огромно биологично богатство. Немалък брой растения и животни, които се срещат в езерото и околността му са защитени от Закона за биологичното разнообразие. В околността на същинското езеро се намират множество канали и блата. Сред културните забележителности на Сарафово е новопостроеният православен храм „Свети Николай Чудотворец.