Дюни

Дюни е малък курортен комплекс, който е разположен сред най-посещаваните дестинации по югоизточната част на българското черноморие. Комплексът Дюни се намира близо до границата на общините Созопол и Приморско. Състои се от два големи хотела и няколко по-малки сгради. В околностите на комплекса няма по-голямо населено място. Най-близките градчета са Созопол, намиращо се на 7 км на север и Приморско, което отстои на около 9 км в южна посока. Дюни е разположено на първокласния път от Созопол към Приморско и Царево сред гъста борова гора.

Дюни се намира на 10 км северно от резервата Ропотамо. Самото селище лежи насред залив във формата на широк полукръг, сред природния резерват. Дюни е един от най-новите черноморски курорти, построено през 1987 г. от австрийска фирма. Разполага с голям и добър плаж, който се разстила на юг, по протежение на главния път за Царево и блатото Алепу. Плажът на селището е с дължина 4, 5 км и ширина над 100 м, като е покрит е с фин пясък.

Плажната ивица на Дюни е носител на наградата "Blue Flag" (Син флаг) за чиста околна среда. В северния край на плажната има пристан, който образува тих и спокоен залив, особено подходящ за уиндсърф и плаване. За упражняването на тези водни спортове има изградена и отлична база, като е възможно да вземете необходимите пособия под, като същевременно може да се възползвате и от напътствията на.

Комплексът Дюни обединява няколко архитектурни стила, които взаимно се допълват и като цяло пресъздават средиземноморската и типично българска атмосфера. Три са основните зони в състава на комплекса - “Зеленика”, “Марина”, “Пеликан”. Селището има славата на луксозно и скъпо място за почивка, особено за индивидуалните туристи, които имат повече претенции.

Невероятно много са възможностите за развлечение и спорт в пределите на курортното селище. На територията на Дюни са изградени цели седем тенис- корта, както и няколко басейна. Посетителите на Дюни могат да избират сред множество варианти като стрелба с лък, тенис на маса, боча, дартс, водна гимнастика, водни ски, водна топка, банан, стречинг, тайбо и др. Има отлични условия за парашутизъм, както и плаване с яхта. Капацитетът на Дюни е 1.400 легла.

Близо до “Дюни” е малкият остров Свети Тома, известен като Змийски oстров. Още едно блато, “Аркутино” се намира само на половин километър южно от курортното селище.