Черноморец

Само на 9 километра от старинния град Созопол се намира малкото морско градче Черноморец. То е част от община Созопол, а от областния административен център Бургас го делят 24 км в северозападна посока. Сялото градче е живописно разположено на южния бряг на големия Бургаски залив.

Живописната природа, приятните слънчеви лъчи, топлите вълни на Черно море и най-вече спокойната атмосфера превръщат Черноморец в божествено кътче, предразполагащо единствено към почивка, идилия и спокойствие. Черноморец е предпочитано място за летни ваканции от тези, които искат да се обградят с внимание и удобства, като същевременно искат да избягат от претенциозните щрихи на модерен морски курорт. От градчето се открива прекрасна панорама на източните нагънати хълмове на Странджа планина. На север гледката достига до нос Емине, а на юг - се плъзга до Аркутино.

Черноморец лежи красиво на своеобразна падина край брега, в малък залив до самото море. Този закътан морски бряг още от стари времена е наречен от гърците "Агиос Николас (Свети Никола). Заливът има формата на морска подкова, обърната с отвора на север. Той именно дал и името на селището – Черноморец. Това име му е официално дадено през 1951 година, а до преди това селището е било известно именно като Свети Никола. Ако тръгнете на изток от Черноморец ще стигнете до остров „Свети Ива” и Созопол.

Черноморец е разположен на красиви брегове, приличащи на разцъфнало цвете. В курорта има общо пет плажа, разделени един от друг от невероятно красиви скалисти брегове и китни заливи. Плажовете са безопасни, чисти и спокойни. В непосредствена близост до градчето са къмпингите „Градина”, който е само на само 1.5 км и много лесно и бързо може да се стигне до него пеша.

Бреговата ивица около този къмпинг е предпочитана от любителите на по-екстремните емоции и усещания, които идват тук за да карат сърф. Наблизо са и къмпинг-зоните „Златна рибка” и едноименния „Черноморец”. Плажовете са добре защитени от вятъра със скалист околия, върху които растат храсти и млади дървета. Всички плажове са изключително подходящи и удобни за къпане и игри на деца и възрастни. В източната част на Черноморец, бреговата ивица е скалиста и някак удобна за разположението на нудистки плаж. Там също има и добри условия за риболов, подводно гмуркане и скокове от скалите.

Една от забележителностите на Черноморец е райската градина и православния храм "Свети Никола". Райската градина е разположена непосредствено пред самия храм. "Свети Никола" представлява нова едноетажна постройка. В средата на 90-те години на миналия век, през 1994 година старата постройка на църквата е била опожарена. От нея са били спасени само дървен кръст и икона на "Свети Никола". В последните няколко години благодарение на спонсорство на местните жители сградата е възстановена.

Благоприятното разположение на Черноморец между едни от най-големите и най-посещаваните черноморски курорти у нас – Несебър, Созопол и като цяло близкото му разположение до Бургас, са удобна предпоставка за бурен нощен живот в близките курорти и спокоен слънчев отдих на плажа на Черноморец през деня.

Още за ФК Черноморец.