Лозенец

Лозенец е малко курортно градче в Югоизточната част на българското черноморие. То се намира в община Царево, а областният град Бургас е разположен на 60 км в северна посока. Само село Лозенец стои по средата между едни от най-посещаваните български курортни градчета - Китен и Царево. До 1931 година Лозенец е известно като Ембелец (също и Емберлер или Амбелиц) и е представлявало част от град Василико (днес Царево), по името на едноименния нос Амбелиц (Лозенец).

Ако изберете да направите лятната си ваканция в Лозенец дилемата дали да отидете на море или планина моментално отпада, защото Лозенец предлага на своите посетители невероятно съчетание от двете природни дадености. Близостта на Странджа планина го прави още по завладяващо и неповторимо място за почивка. Днес Лозенец е типично рибарско селце, осигуряващо прясна риба и рибни деликатеси за местните ресторанти, но едновременно с това в курорта не липсва нито едно от удобствата на модерните морски курорти. С тази разлика, че тук акцентът е поставен върху тишината и спокойствието.

Лозенец е основано като морско селище някъде преди 80 години от жители на близкото село Велика, което тогава нямало пряк допир с Черно Море. Те дошли тук заради вълните, чайките и морския бриз. Първоначално селището било кръстено на популярния гроздoв сорт „Емберли”, а по – късно е прекръстено на Лозенец, заради многото лозя, които перфектно виреят в района.

В близост до Лозенец се намират също така и прекрасните плажове на няколко бивши къмпинга – Корал, Юг и Оазис. Ако имате автомобил, можете да се разходите и до близкото село Велика, откъдето започва Природен парк Странджа. Само на 3 км от Лозенец е разположено това живописното село, което е приятно място за селски туризъм. Велика е разположено в подхълмието на Национален Парк Странджа, а до морския бряг може да стигнете съвсем лесно, след една приятна разходка, траеща около час. Тук се намират множество резервати, съхраняващи богатото биологично разнообразие на региона. В селото се намира и богатата ботаническа колекция на проф. Серафимов. Във Велика също се предлагат стаи и къщи под наем и то на доста по-ниски цени, отколкото в Лозенец.

Сред забележителностите около Лозенец е и Природният резерват Ропотамо, където се предлагат разходки с лодка по реката. Наблизо е и река Велека, както и Дяволската река, където има доста риба и много риболовци предпочитат реките пред плажовете. Едно незабравимо изживяване е пускането с лодка по течението на реката.Само на 14 км от Лозенец се намира и светилището Беглик Таш, наричано още Българския Стоунхендж.

В Лозенец има два плажа – Централен и Тарфа. Централния плаж представлява дълга плажна ивица, с разположени по нея чадъри, шезлонги, заведения за хранене и летни барчета. Там може да намерите различни водни развлечения, като: водни колела, джетове, банани и др.В северната част на плажната ивица има и сърф училище, където всички ентусиасти могат да получат няколко урока по „укротяване” на морските вълни. Друга атракция е възможността да пояздите кон. Заради комбинацията от екстремни изживявания и активни нощни емоции, Лозенец е предпочитано място от младите летовници, но курортът предлага перфектни условия и за по-възрастните си гости, като им осигурява необходимата тишина и спокойствие.