Малко Търново

Само на 7 км от границата с Турция, в Югоизточна България е разположен град Малко Търново. Градчето, което има население малко по-малко от 4000 души, се намира в средата на котловина, между реките Айдере (Меча река) и Резовска (Царска река). Самото име на Резоска река идва от името на тракийския цар и жрец Резос. Важно е да се отбележи, че Малко Търново е единственият град на територията, на която е разположена Странджа планина.

От столицата София градчето е на разстояние 470 км югоизточно, а от областният град Бургас то лежи на 76 км в южна посока от Бургас. На 56 км югозападно пък се намира Царево. Малко Търново лежи в полите на т.нар Могила, от върха на която се открива прекрасна гледка към целия район.

Днес Малко Търново е изходен пунк към доста природни местности и архитектурни паметници в района. От тук лесно може да стигнете до към село Бръшлян, което е архитектурен резерват, както и към околните села Стоилово, Сливарово, Граматиково. От града имате и отправна точка към забележителности в съседна Турция. От тук лесно може да се отправите към Одрин, за д апосетите българската църква "Св. Георги" или пък Султан Селимовата джамия , датираща от близо 6 века. Освен Одрин може да посетите и пещера "Дупница" , която е най-дългата пещера на територията на Турция – цели 3150 м. Подземната река, протичаща през пещерата, се влива в Резовска, която от своя страна оформя границата между България и Турция.

През древността животът в района на днешно Малко Търново е кипял на пълни обороти. Тов антично селище се е намирало непосредствено под сегашния град, а за просперитета му главна роля играели няколко фактора: обширното железорудно поле в района, гъстите дъбови гори и големите находища на мрамори и гранит и най-вече стратегическото положение на селището, което било важен кръстопът. В онези далечни векове главният град бил Бизия, което е днешан Виза, намираща се в Турция. Археологически находки, архитектурни и скулптурни артефакти свидетелстват, че древното селище по нищо не е отстъпвало на по-големия административен център.

След идаването по тези земи на римските владетели старинното селище покрай Малко Търново преминава към Астике. От късноримската епоха днесшни разкопки са открили доста к анали, архитектурни фрагменти, статуи, монети и др. археологически свидетелства. Селището е било свързано с пътни артерии към всички околни по-значителни центрове - Адрианопол, Бизия, Аполония, Деултум, Марцианополис.

От 4 до 6 в. по околията на котловината, в която лежи Малко Търново започнал усилен строеж на крепостни стени, които подсигурили града. От периода на средновековието до днес са останали свидетелства за 7-8 значителни християнски сгради и църкви.

Ако посетите Малко Търново не пропускайте да разгледате Историческият музей в града. Той разполага с 5 къщи, които са типични образци на Възрожденската архитектура. В три от тях може да се обогатите с интересни музейните експозиции. В първата са представени археологическите паметници - мраморни надгробни плочи, колони с гръцки надписи, съдове от античните светилища край града, оброчни плочи, двата фронтона от тракийски куполни гробници, керамика. Освен музея може да се отбиете в църква "Успение Богородично" - разположена в центъра на града. Храмът е издигнат през 1830 г. на мястото на тракийско светилище. Районът на Малко Търново изобилства и от минерални извори. Едни от тях може да видите в самия център на градчето, където са разположени Големият и Малкият врис.