Китен, Информация за Китен

Курортните комплекси в областта на град Бургас са едни от най-предпочитаните за почивка по българското черноморие. Причините за това са доста – тук климатът е по-мек, а морските води по-бистри и спокойни; тази част на крайбрежната ни ивица е по-богата на исторически и археологически забележителности – всеизвестни са древните селища на мястото на днешен Несебър и Созопол. Като прибавим към тези фактори и десетилетните традиции на българите (особено от западна България) да летуват по южното ни черноморие, курортните градчета като Приморско, Китен, Лозенец, Царевец, Созопол, Несебър, Поморие и по-модерните Слънчев бряг и Св. Влас се превръщат в най-предпочитаната лятна дестинация по българското крайбрежие.

Китен е малко градче с вековна история. Разположено на 55 км южно от Бургас, то е третият най-малък град след Мелник и Маджарово. През годините благоприятно за развитието на туризма в Китен се оказва голямата му близост с Приморско, който е само на 5 км в северна посока от малкия град. Съседната община Царево пък се намира на 12 км югоизточно.

Географското разположение на Китен определя голямата природна красота на района. Курортното селище е разположено там, където гористите склонове на Страндажа стигат до морските води. Една част от градчето лежи на северно от устието на река Караагач (Китенска река), а част от него - на малкия полуостров Урдовиза. Тук се образуват два невероятно красиви залива - Караагач и Атлиман, които оформят северния и южния плаж в Китен.

Името на севрния залив Атлиман (залива на добрия кон) идва от една местна легенда, за издъхнал на това място жребец. В негова чест жителите на Китен дали това име на мястото. Днес северният плаж тук с предпочитан от туристите, които търсят спокойни, бистри и плитки морски води, докато южният плаж е запазена територия за любителите на по-бурното море и големите вълни.

Самият полуостров Урдовиза е на около 35 км. южно от Созопол, като бреговата му ивица се отличава със стръмни и високи форми. му са стръмни и високи 10-15 м. Свързан е с континенталната част посредством тънка 40-метрова ивица. Според историите в древността на днешното място на Китен е имало селище, пазено от непревземаеми крепостни стени. Крепостното укрепление било абсолютно сигурно, защото под водата били заложени железни вериги, спиращи османските кораби.

Модерният град Китен е основан през 30-те години на миналия век. През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват 14 малки къщи тип „шаронски“ по програмата на французина Рене Шарон. Водата, благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч, къщичките наподобявали китка и от 1932 г. населеното място носи името Китен (красив, прекрасен).

Сред малкото историческите забележителности на Китен са останките от древната крепост Урдовиза. При едни от последните археологически разкопки от южния залив са извадени много предмети - оръдия на труда от камък, кост и керамични съдове. В момента те са изложени в музея в Созопол. В курорта има и минерален извор, който се намира близо до къмпинг „Атлиман“. Водата идва от дълбочина около 700 м и се използва предимно за пиене.

Повече от 500-600 хил. туристи предпочитат Китен като място за почивка. За тях градчето предлага солидна база – изградени са 1 санаториум, 2 къмпинга ("Атлиман" и "Китен"), много частни квартири, над 80 станции и около 30 луксозни хотела. Градчето предлага отлични условия за ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхти, водни ски и др. Освен за водни спортове Китен има условия и за различни други спортни начинания, като са изградени футболно игрище, тенис кортове, баскетболни и волейболни игрища и множество басейни.