Община Бургас

Община Бургас обгражда големия Бургаски залив, а на изток граничи с граничи с Черно море. На запад съвсем близо до главния град – Бургас, се намират езерата Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско (Вая), които образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България - уникален с изключителното си биологично разнообразие.

Тези четири водни басейна влязоха в проекта "Бургаски влажни зони", който цели опазването на най-големия комплекс от крайморски езера в България. Общата площ на Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско езеро възлиза на 9 500 хектара, от които 3 330 хектара са обявени или предложени за защитени територии. Наред със значителните природни ресурси, като риба, дивеч, тръстика, сол, лечебна кал, луга и др., езерата са особено ценен природен ресурс заради изключително биологично разнообразие в тях.

Средната надморска височина в района на община Бургас е 17 м. Климатът е умерено континентален с ясно изразено морско влияние. Лятото е обикновено приятно и свежо, благодарение на постоянния бриз. Оттук минава “Виа Понтика” - един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици.

Бургаският залив, който е най-големият по бреговата ивица на Черно море с ширина 10-12, 5 км и дълбочина 10-12 м. В близост до самия морски бряг са и четирите Бургаски езера, като Мандренско е превърнато в язовир. През територията на общината протичат реките Айтоска и Чакърлийска. Тук са и Бургаските минерални бани, които в съчетание с лечебната кал на Атанасовското езеро са голям потенциал за балнеолечение.

В рамките на днешната община Бургас влизат плодородни земи, които са привлекли хората още в древността. Смята се, че територията около Бургас е заселена още през бронзовата епоха и ранната желязна епоха. Бургаският регион е изключително богат на археологически находки, свързани с Тракийския период, който е около 4 в. пр.н.е.

Името Бургас произлиза от латинската дума "Бургос" (кула). Според легендата тук някога е имало римски пътен стълб, който бил положен в района на днешното бургаско пристанище.

На 10 км от град Бургас е разположено и второто по големина и важност летище на Република България. Сред най-големите предимства на Летище Бургас е възможността за интермодален транспорт по въздух, море и суша. На разстояние 10-15 км се намират: Пристанище Бургас, разгърнат ж.п. възел, международен път Е 87, свободна безмитна зона. Близостта на най-голямата рафинерия на полуострова, разположена на 10 км от летището, осигурява горива с ниска себестойност.

В общината има пет курортни района: кв. "Сарафово"; кв. "Крайморие"; Бургаски минерални бани; Отманли - парк Росенец и самия град Бургас. На 15 км северозападно от град Бургас са разположени и местни минерални бани, които са един от най-древните български балнеологични центрове. В съответствие с многовековния опит и медицинските проучвания през последните десетилетия тук с успех се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания, заболявания на периферната нервна система. През свободното си време, освен със занимания и развлечения в курорта, пациентите имат много удобна и улеснена възможност за посещение на град Бургас и на неговите забележителности.

Централната сграда на Община Бургас се намира на ул. “Александровска” 26. С телефонната централа може да се свържете на намоер 056 840915-19, а факсът е 841314, 843207 или 840201. Настоящият кмет на Бургас е Димитър Николов, чиито кабинет се намира в стая 101 на сградата на общината.