Поморие, Инфо за Поморие

Тесен и дълъг провлак между морето и лимана води до град Поморие, който е разположен на югоизточното черноморско крайбрежие на България. Самото морско градче се намира на полуостров, вдаден 5 км в морето. Областният град Бургас се намира на малко по-малко от 20 км в североизточна посока. На 18 км от живописния полуостров е най-големият курортен комплекс по родното черноморие - Слънчев бряг, на 14 км е Каблешково, а на север на 18 км е Несебър.

Удобни транспортни връзки свързват Поморие с други градове и курорти, като аерогара Бургас е само на 8 км. Близостта на Слънчев бряг и Бургас увеличават възможностите за развлечения и туристически поток в градчето. Акваторията на Поморийския залив е предпочитана за ветроходни регати, а пристана - от любители рибари.

До 14 август 1934 г. градът е носил древното название Анхиало, когато със специална министерска заповед е бил преименуван на Поморие. Древното селище Анхиало е било създаден като колония на Аполония (Созопол) с цел пълно господство над Бургаския залив и принадлежащата му територия, за владеене на солниците и срещу влиянието на съседната Месамбрия.

Открита след средата на минали век голяма мраморна плоча близо до устието на Дунав свидетелства за ранната история и значение на селището. Запазени надписи гласят, че през 2 в. пр. н.е., Анхиало е бил силно укрепено място с крепостни стени, което е било завладяно от съседната Месамбрия (днешен Несебър). По време на сражението са разрушени крепостните стени на Анхиало, възвръщайки го отново в ръцете на аполонийците. Благоприятното географско разположение на Анхиало на северния бряг на сегашния Бургаски залив му придавало изключително значение, за да се води спор с цената на оръжието между Месамбрия и Аполония.

Сред забележителностите на Поморие днес са Старите църкви “Преображение Христово”, строена между 18 и 19 в., в която се пазят ценен иконостас и редки икони. В поморийския манастир “Св. Георги Победоносец” може да видите каменен релеф на Св. Георги. Задължително трябва да посетите и музейната експозиция в дома, където е живял поетът П.К. Яворов и негов паметник при Яворовите скали. Близо до къмпинг “Европа” в местността Кухата могила е открита куполна гробница мавзолей от 3-4 в., която има изключително интересна с фуниевидната си конструкция.

Поморийското езеро е най-северното от Бургаските езера. То е разположено непосредствено до Поморие, като южната част се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал , добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. Тя представлява природен продукт, формиран от органични и неорганични съединения с участието на различни химични, биологични и микробиологични процеси в Поморийското лиманно езеро. Тя е черна на цвят и има наситена миризма на сероводород. В модерната санаториална база с успех целогодишно се лекуват заболявания на опорно - двигателния апарат; гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на дихателните органи, сърдечно-съдови, чернодробни и др.

Водата в Поморие е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон, а изобилието от плодове и зеленчуци, които виреят изключително добре в района е допълнителен плюс. Поморие има и дългогодишни традиции във винопроизводството. В Поморие се намира и единственият в България Музей на солта, който е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Република България и Община Поморие.