Свети Влас

Само на 5 км северно от най-големия български черноморски курорт – Слънчев бряг, се намира малкото ваканционно селище Свети Влас. Макар и в по-малки мащаби в Свети Влас са съсредоточени всички удобства и лукс и красота, необходими за една невероятна морска почивка.

Наричат Свети Влас често Новата Перла на Българското Черноморие. През последните две десетилетия курортът коренно промени облика си, най-вече в инфраструктурно отношение, но все пак успя да запази очарованието на малко морско градче. От 2006 г. Свети Влас вече официално придоби статут на град. Само на около 9-10 км в южна посока от Свети Влас се намира и красивото историческо градче Несебър, а на 40 км отново на юг е разположен и областния град Бургас.

Свети Влас е разположен в северната част на залива, край който се намира Слънчев бряг, както и вилно селище Елените. Природната местност тук е уникално съчетание, от слънце, мек климат, пясък, морска вода и планински склонове. Свети Влас се намира точно там, където южните планински склонове на Стара планина достигат солените води на Черно море.

Историята на Свети Влас започва още през 2 в., когато тракийските ни предци основават селище в района на днешния курортен комплекс. Първоначалното име на селището било името Лариса, а едва през 14 век е наречено на името на покровителя на търговците и животновъдите Свети Влас. Той е светец, почитан и от източноправославната, и от католическата църква.

С това име е съществувал и манастир, който бил опожаряван от многобройните набези на пирати. Няколкото манастира, около 4 на брой, разположени около селото, били причина то да бъде наречено от турците по време на османското владичество Кючюк Манастир. След Освобождението - през 1886 г. селото получава официално името Свети Влас. Днес Свети Влас се счита за едно от най-старите селища в Несебърска община.

През 1963 г. селището е обявено и за климатичен морски курорт. Невероятната симбиоза между планина и море са предпоставка за невероятно добрия климат, който е подходящ за лечение на белодробни и костни заболявания. Плажовете са 3 с обща дължина 1, 5 км. Най дълъг е централният плаж. Малко по-на юг от него е малкият плаж „Къмпинг”, а третият е близо до яхт – пристана „Марина”. То бе открито през 2007 г. и носи славата на най-голямото яхтено пристанище в България. То има капацитет от 300 яхти. От пет години насам в района на комплекса се провежда международната ветроходна регата „Свети Влас”.

Състезанието с луксозните лодки става в акваторията на Несебърския залив на 18, 19 и 20 юли. Домакин на състезанието е Общински Морски Клуб „Несебър 2000”. До 2007 г. регата „Свет Влас“ се провежда под името „Victory“. Модерното яхт-пристанище предлага всичко необходимо за запалените любителите на яхтите, за да могат те да изживеят една незабравима лятна почивка. Тук можете да наемете или дори да купите яхта, като по всяко време може да разчитате на професионална помощ от специалисти.

Свети Влас като част от т.нар. българската "Ривиера" влиза в зоната, където са и най-посещаваните курорти - Ахелой, Равда, Слънчев Бряг, Зора, Санаториума (между Свети Влас и Зора), Инцараки, Свети Влас, плаж Робинзон и Елените.