Забележителности в Бургас

Обиколката на град Бургас ще ви позволи да се насладите на множество исторически, културни, природни и архитектурни забележителности, а полетът от летище София до аерогарата в Бургас ви позволява да стигнете до града само за 40 мин. Множество фестивали като традиционният „Бургас и морето” сам по себе си също е забележителност, която съществува от 1973 г.

Неповторимата атмосфера в града по време на фестивала през септември е нещо, което непременно трябва да се усети. През май и юни пък се провежда международния театрален фестивал на малките форми - “Театър в куфар”. Друго културно събитие през юли месец е триседмичния фестивал на операта и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров.

Сред природните забележителности в района са четирите Бургаски езера, които са безценно биологично богатство за цялата ни страна. Те изграждат най-големия комплекс от крайморски езера, в който влизат Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско езеро. Бургаското езеро е най-голямото естествено езеро в България с площ от 27.6 квадратни километра и дълбочина до 1.3 м. В него живеят богат набор от различни видове, сред които 60 вида риби, 60 безгръбначни и 254 вида птици. В езерото гнездят много пеликани, ибиси, както и чапли. Около Поморийското езеро е и балнеологичният курорт Бургаски минерални бани, който е един от най-старите в страната.

Сред културните забележителности на Бургас са няколкото големи музея. Освен Регионалния Исторически музей, който е най-старият в тази част на страната, интересни изложби предлага и Етнографският музей, се помещава в къща-паметник на културата, построена през 1873 г. В него може да видите традиционни кукерски маски, типични носии и ритуални атрибути. Във видео залата към галерията редовно се прожектират исторически и етнографски филми.

В природонаучния музей пък ще разберете повече за това какъв е геоложкият състав на района, както и за местната флора и фауна. Показани са повече от 1000 вида насекоми и влечуги, както и защитени видове. Сред останалите културни забележителности са Операта в Бургас, театърът и Кукленият театър.

Безспорно една от най-атрактивните забележителности в черноморския град е Морската градина, която е идеално място за почивка и разходки сред красива природа и морски бриз. Тук има бюст на полския поет и революционер Адам Мицкевич, живял в Бургас през 1850 г. Паркът е разположен на възвишение на брега и е облагороден с красиви цветни лехи, дървета и различни скулптури.

В границите на парка има казино, както и малък зоопарк. Освен това в рамките на Морската градина има и летен театър, който е домакин на годишните международни фолклорни фестивали, както и на част от програмата на “Златния Орфей”. От тази емблематична за Бургас градина можете автоматично да слезете до централния плаж на града по красиво обраслото със зеленина стълбище.

Катедралата „Св. Св. Кирил и Методий” е друга забележителност, която привлича с възхитителните си стенописи и олтара, орнаментиран с уникални дърворезби. Не пропускайте да посетите т.нар. Арменска църква, която е построена през 1855 г. от тукашните арменски граждани.

Не на последно място трябва да отбележим многото кафенета, ресторанти, нощни барове и различни заведения за развлечение, които Бургас предлага на своите жители и гости на града. Повечето от тях са концентрирани из малките улички в централната част на града, където може да видите и прекрасни архитектурни постройки като стари възрожденски къщи.

Още от любимия ни град - Обяви от Бургас