Ахтопол (Ahtopol)

Стратегическото положение на Ахтопол му отрежда ролята на най-южния български град по крайбрежието на Черно море. От тук границата с Турция е буквално на ръка разстояние. На 5 км в южна посока е живописното устие на река Велека. Ахтопол е разположен на 14 км в посока юг от крайбрежното селце Царево, а областният град Бургас лежи на 57 км в направление север.

Красивият и природно богат район, в който е разположен Ахтопол всъщност е част от територията на Природен парк „Странджа“, като градчето стои в самите поли на планината, на скалист полуостров във водите на Черно море. Съществува красива легенда, която разказва как богинята на любовта Агата толкова харесала слънчевия полуостров, на който е разположен Ахтопол, че го избрала за свое място за почивка и му дала името Агатополис (град на любовта).
Днес Ахтопол има характеристиките на спокоен семеен курортен комплекс, но той е привлекателно място за почивка както на по-възрастните, така и на по-младите посетители, които искат да избягат от шума на съвременните модерни и претъпкани курортни комплекси.

Голямо предимство свързано с южното разположение на Ахтопол е, че тук водата е топла и приятна за къпане чак до октомври, което е предпоставка за по-дългия курортен сезон в градчето. Плажната ивица е с дължина 2 км като морското дъно до самата ивица е полегато, почти равно. През последните години Ахтопол, както повечето по-малки курортни селища, търпи засилена урбанизация, като са построени доста модерни хотели и заведения. Въпреки това Ахтопол все още запазва облика на спокойно и уютно градче по родното черноморие.

Като град Ахтопол съществува от около 430 г. пр.н.е. и се предполага, че има връзка с действията на Перикъл в черноморските области. Той е било населено място още по времето на траките. В пределите на Българската държава Агатополис е включен от Хан Крум през 812 г., за което свидетелства колона от това време с името на града като завладяна крепост. На базата на архиелогически находки се счита, че в Агатополис още от античността е съществувала монетарница. Към края на 14 век Турците завземат града и го преименуват на Ахтенболу, но името не се задържа дълго.

Малко са историческите паметници оцеляли от няколкото опустошителни пожара в Ахтопол. До днес са запазени църквата „Възнесение Господне“ построена през 1796 г., останки от манастира „Св. Яни“ от 12 век, части от крепостната стена (на места достигащи 8 м височина и 3, 5 м ширина). В близост до полуострова се намират останки от тракийска стена. След Балканската война, през 1914 г. гръцкото население напуснало Ахтопол и в града се заселили източнотракийски българи-бежанци.

Навярно най-интригуващата забележителност в Ахтопол са останалите части от градските стени, стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г. Не пропускайте да посетите и църквата “Възнесение”, построена през 1776 г., както и манастирът “Св. Яни” и чешмата с изображение на тракийски конник.

Крепостта Агатопол, която е построена от траки и гърци, римляни, по-късно българи и византийци, е изградена от едроломени камъни, споени с хоросан. Каменните пояси се редуват с четвъртични тухли и са с първоначална дебелина от 1, 95 - 3 метра и височина до 7-8 м. Гръцкото училище в града, което е построено в началото на 20 в. със средства на гръцки изселници в САЩ, днес е превърнато в паметник на културата.


Още Курорти: Банско, Сандански, Огняново, Добърско