Обзор

Обзор е сред най-старите селища по-българското черноморие. В последните години градчето се оформи и като един от най-посещаваните и обичани родни курортни комплекси, както от българи, така и от чужденци от цяла Европа. Градчето се намира почти на равни разстояния между Варна (65 км) и Бургас (73 км), като отстои на 6 км южно от град Бяла. На юг от Обзор сe простра очарователният залив Иракли, а след него е нос Емине и село Емона. В него е открито древно тракийско светилище и останки от средновековна крепост и манастир.

Плажът край Обзор е дълъг и се простира от нос „Свети Атанас” на север до южния нос „Мона Петра”. След него следва и малкото закътано заливче и плаж Иракли. Някога там живеели преселници гърци в село със същото име, но го напуснали и се слели с българското население в Обзор.

На още няколко километра на юг е носът Св. Никола, където Стара планина опира солените вълни на Черно море. След него следва и централният старопланински нос, наречен Емине, където се счита, че свършва Балкана. Тук през средните векове е имало крепост - Емона, а местността около нея се нарича Палеокастро. По онова време в скалите са живеели много монаси отшелници, които си изградили редица малки манастири и параклиси.

Най-ранните сведения за историята на Обзор като населено място ни отвеждат цели 3 хилядолетия назад във времето. Най-напред траките съдават своето селище Наулохас или също Тетранаулохас, Татранаулохас. През 1 хилядолетие пр.н.е. е основан от гръцки преселници град Хелиополис (Слънчев град). Римляните също се установяват в селището и построяват Храм на Юпитер. Заради тази божествена постройка го наричат Темплум Йовис или Теополис (Божи град). Римляните също така изградили и крепостно укрепление на мястото на днешен Обзор.

Крепостта е станала по- късно част от владенията на болярина Карвун по време на Средновековието и е известна на българите с името Козяк. Днес останки от древния град Хелиополис (Градът на слънцето), основан от гърците, са подредени в малкия парк в центъра на Обзор, където можете да видите колони и фрагменти от статуи от римския храм в чест на Юпитер. Римската крепост била построена с цел да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунав.

Развитието на Обзор като курорт започва през 1925 г., когато са построени първите летни вили и почивни станции. Обзор е обявен е официално за град на 9 септември 1984. Обликът на града постепенно се модернизира, за да достигне нивото си от днес, когато Обзор е предпочитана дестинация за туристи, които държат на да почиват сред спокойна и приятна атмосфера.

Красивта природа на Обзор, което е приятно съчетание от планински въздух и морски вълни, е магнетично място за хиляди туристи, които летуват в курорта. Обзор е отправна точка и до доста красивите морски ивици, които се намират в района. На север от града са разположени три очарователни къмпинга, сгушени в акациеви горички – „Луна”, „Простор” и „Слънце”.