Слънчев Бряг

Когато заговорим за Слънчев Бряг в повечето от нас се събуждат противоречиви чувства. Само за 50-60 г. от създаването си Слънчев Бряг бе подложен на пълна промяна, като от уютно малко курортно селище достигна до статута на най-големия и модерен български черноморски курорт. По-възрастните генерации копнеят за стария спокоен облик на града, а младите с радост посрещат удоволствията и забавленията, които предлага днес Слънчев Бряг.

Курортът е разположен в красив малък залив с формата на полумесец, обърнат на изток. Той се намира на 35км. северно от областния град Бургас, като наюг буквално граничи с Несебър, а на север се слива с не по-малко модерния комплекс Свети Влас. Тук достигат и с последните възвишения на Стара планина.

От Слънчев Бряг има удобен и редовен транспорт до близките ваканционни комплекси Зора, Свети Влас и Елените, а Несебър почти се слива с курорта. Само на 8 км от Слънчев Бряг е разположен и град Поморие. В курорта има влакче, което пътува от единия край на 10 километровата плажна ивица до другия.

Славата на Слънчев Бряг като рай за семейна ваканция, а също тишината и спокойствието вече са история.

Днес курортът се е превърнал в най-популярната дестинация по българското черноморие, не само у нас, но и сред чужденци от цяла Европа. За да откликне на нуждите на гостите си обаче Слънчев Бряг достигна до огромни проблеми в инфраструктурно отношение, свързани най-вече с презастрояването. В последните няколко години то дори доведе до отлив на туристическия поток, защото перманентните строежи, неприятните гледки, шумът от различните машини, недостатъчната зеленина в градчето изиграха неблагоприятна роля за Слънчев Бряг.

Липсата на необходимата за толкова голям брой посетители инфраструктура доведе до влошеното качество на отдих.

Изграждането му като курорт започва през 1958 г. Тогава прелестният ландшафт от хилядолетни дюни с атракции от камили и лонгозни гори заслужи имиджа на спокойно ваканционно семейно селище, където единственото, което можеш да направиш е да си починеш в слънчевите летни месеци. Тази идилична картина обаче беше безвъзвратно унищожен, а презастрояването превърна Слънчев Бряг в обикновен крайбрежен град.

Назрява необходимост от преразглеждане на териториално-административното деление на региона. Заради множеството строежи на луксозни жилищни комплекси курортът се превърна от сезонно лятно селище в място за целогодишно живеене с всички последващи социално-икономически и инфраструктурни промени. Целият крайбрежен регион от Равда до Елените вече представлява единен конгломерат от градска инфраструктура, които продължава да се разраства в посока юг към Ахелой.

Въпреки тези многобройни и важни недостатъци на Слънчев Бряг, той си остава едно безспорно място за веселие, където забавленията, модерните кафета, плажни барове и нощни клубове не излизат от мода. Плажната ивица на Слънчев Бряг продължава да е все така красива и лазурна, както и преди 50 г. Тя е с дължина около 10 километра, а широчината и варира между 30 и 60 метра.

Сега курортът разполага с около 120 хотела, 2 къмпинга - “Емона” и “Слънчев Бряг”, които разполагат с неограничен брой места поради големите си размери. Като най-модерният курорт по българското черноморие Слънчев Бряг предлага всикчи луксове на своите посетители - от водни спортове, като сърфинг, водни ски, яхти до тенис-клубове, конна база, боулинг, открити и закрити басейни, мини-голф.