Созопол

Созопол е най - старият град по българското Черноморско крайбрежие. Разположен е на 35 км южно от областния град Бургас на малък полуостров. Старият град Созопол се намира на малък полуостров, а съвсем близост до него са островите „Свети Иван” и „Свети Петър”. Остров „Свети Иван” е най-големият във водите на родния черноморски бряг.

Днес старите Созополски къщи с множество църкви, стоящи от едната страна на малък залив и многото калдъръмени улички из тях са магнетично място за множество туристи от цял свят. Заради огромното си историческо значение Старият град Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват.

Първото селище тук е възникнало в края на 4-3 хилядолетие преди н.е. Подводните проучвания в акваторията на Созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха. В Созополския залив са открити и многобройни каменни котви и щокове, датиращи още от 2-1 хил. пр.н.е. Те са доказателство за развито и активно корабоплаване още от най-дълбока древност в района на Созопол.

Древногръцката колония през 610 г. основава тук предшественика на днешен Созопол - Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон считан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, както и с островите Родос, Хиос, Лесбос и др. Много по-рано, през 13 в. пр. н.е., тук спират аргонавтите, предвождани от Язон, Херакъл и Орфей. Страстта за пътешествия и откривателство кара тогавашните жители на Аполония да пътуват, да търгуват и да основават нови колонии.

През 1 в. пр. н.е селището става римско владение. Тогава то е опустошено от войските на Марк Лукул. Римляните възстановяват бързо разрушенията, построяват нови храмове и поръчват 13-метрова статуя на Аполон. Статуята е отнесена в Рим като образец на изкуството от тази римска провинция. Интересно е, че още през 6 в пр.н.е. Аполония сече свои монети.

Римското господство осигурява 3 века спокойствие, до масовото нахлуване на варварски племена. Едва в средата на 5 в. градът влиза в пределите на Византия.

След Освобождението на България от османско иго Созопол става най-големият риболовен център на Черноморието и започва да се очертава като привлекателно курортно местенце. През 1993 година тук беше разкрит древен некропол, разкопките на който продължават и днес.

На територията на общината се намира пристанище Созопол, което има регионално значение. То се експлоатира както за пътнически превози, така и за развлекателно-туристически пътувания и товарни превози. Има общо седем корабни места и морска гара с ГКПП. Има изградени яхтени пристанища и пристани за рибарски лодки в гр. Созопол, с. Черноморец, в залива Атия.

Днес на север се намира прочутият Царски плаж. Закътан между скалите на юг от града е Райският плаж, а още по на юг - Каваците. Плажът Харманите е непосредствено на юг от “новия” град. Много посещавани са и къмпингите, разположени по крайбрежието - "Каваци", "Смокиня", "Веселие", "Градина", "Златна рибка" и др. В странджанските села Индже войвода и Вършило успешно пък се развива селски туризъм.

Днес разходката из Стария град на Созопол ще ви позволи да се насладите на автентични църкви и малки старинни параклисчета, антична крепостна стена, опасваща стария град, многобройни археологически находки и Созополски средновековни къщи от дърво и камък. Има възможност да си направите тур с панорамен кораб до остров "Св.Анастасия", остров „Св.Иван” или до устието на река Ропотамо, където се намира едноименния резерват.

Освен многобройните барове и кафенета по крайбрежните улици с чудна гледка към морето и ресторантите с вкусни местни специалитети, в Созопол е изградена база за всякакъв вид подводни спортове. Ако имате възможност посетете града по време на празници на изкуствата "Аполония", които събира известни музиканти, художници, артисти и поети от цял свят и предлага десет дни на участниците и гостите музика, танци, театрални представления, кино, изложби и т.н.

Още Курорти: Банско, Сандански, Огняново, Добърско