Несебър, Информация за Несебър

Несебър е един от най-добрите български черноморски курорти. Традициите на този югоизточен град са във всичко – като започнем от древната история на местността и стигнем до съвременния му облик на една от най-добрите туристически дестинации по цялото родно черноморско крайбрежие.

Несебър се намира в област Бургас, като разстоянието между двата града е 27, 5 км. От автогарата в Бургас има редовни автобусни и микробусни превози до по-южното градче. На север, само на 3, 6 км разстояние от Несебър е разположен най -големият български черноморски курорт Слънчев бряг, а на юг в близост (около 12 км) е град Поморие. От столицата София курортът е на 360 км в посока югоизток. Несебър стои върху малък остров, който e вързан със сушата с провлак, дълъг 400 м и който свързва старата и новата част на града.

Заради заселването на района в древни времена, днес Несебър представлява един от древните градове в Европа. Основан е под името Месемврия (Menebria) от Ойкист и колониите, които пристигат тук. Това древното тракийско селище, основано през второто хилядолетие пр. н.е. По-късно, в началото 6 век пр. н.е, става гръцка колония (Месембрия) и важен търговски център. През целия период на Античността, римско и последвалото го византийско управление градът се развива и трупа богатства, видни и до днес въпреки преживените тъмни векове.

Българските царе от първата и втората българска държава дават на града с широка автономия, като рядко се намесват пряко в неговите дела. От това време до присъединяването му от Третата българска държава той има олигархично и демократично управление. Или от заможните граждани, които били задължени да допринасят за развитието на общността, или от градски съвет, избиран от демоса.

Днес Несебър е най-богатият на архитектурни паметници от средновековието град в България. Старият град на Несебър включен в списъка със световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО. В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани. Действащият храм в момента е само един, като по-запазените от другите църкви днес функционират предимно като картинни галерии.

По средата на провлака между старата и новата част на Несебър се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция и нещо като емблема на градчето. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската мелница на града, която за съжаление сега е вградена в хотел.

Църквата „Христос Пантократор” е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър. Строена между 13 и 14 в, днес тя е изключително добре запазена и е един от 100-те национални туристически обекта. Някога целите вътрешни стени на църквата с абили изографисани с уникални стенописи, но днес са успели да се запазят само малка част от тях.

Друг интересен храм в Несебър е „Света Богородица Елеуса”, която се намира на северния бряг на полуострова. От тази ранносредновековна православна църква днес са останали само руини. След разкопките тук през 1920 г., днес е „Света Богородица Елеуса” е консервирана, а някои части са реставрирани.

Днес историческите забележителности на Несебър се допълват от възрожденкия облик на града. Множеството къщи от този период са резултат от новиизграждащият се облик на града през 18 в. - град на замогващи се отново производители, рибари, търговци. Над 100 на брой, реставрирани, възрожденските къщи оформят живописни архитектура на града.

По ул. “Цар Иван Александър” най-интересна е къщата с белосания с хоросан втори етаж и с т.нар. “кобилица”. Около Старата митрополия също има запомнящи се образци на възрожденска архитектура. Интерес предизвикват и къщите около църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Сред тях се открояват Наковата къща с красиво изработени стрехи и корнизи и Вардалиевата – единствената триетажна къща.